Medieinstitut – News!

Vår domän är nyheter från Sverige och övriga världen!

Advertisment

TV4: Mord blev underhållning

På torsdagen den 2 november sändes TV4:s Kalla Fakta, där reportrarna Trond Sefastsson och Gustav Fridolin ifrågasätter författaren Leif GW Perssons deckarroman Linda – som i Lindamordet.

I reportaget anklagas författaren för att ha baserat sig på ett verkligt mordfall – det s.k. “Saramordet” - vilket Leif GW Persson förnekar. Programmet har väckt uppståndelse sedan Persson polisanmält sig själv för att få saken utredd, och för att klargöra huruvida Kalla Fakta-reportrarna gjort sig skyldiga till bl.a. förtal.

TV4:s hemsida förklarar Gustav Fridolin varför reportaget gjordes:

Vi menar inte att man ska begränsa rätten att ge ut böcker, vi vill väcka den etiska diskussionen. Hur skulle du eller jag känna [om] ett mord på en nära anhörig blev underhållning?

Nästa vecka kommer Kalla Fakta att ta upp mordet på Abbas Rezai och berätta om hur “envacker kärlekshistoria fick ett tragiskt slut”.

Okunniga svenska medier ger bilden av vänsterseger i USA
I medie-Sverige ges bilden av en seger för den amerikanska vänstern och en förlust för högern. Men en närmare analys visar att kraftiga federala utgiftsökningar ligger bakom republikanernas motgångar. Därmed handlar det om ett bakslag för vänsterpolitik - inte i första hand om pacifistiskt motstånd mot Irakkriget eller bestraffning för skattekonservatism som den svenska journalistkåren vill ge intrycket av, skriver JOHAN INGERÖ, liberal bloggare.
Läs mer »

Krystad "chock" om pensionerna i Fokus
Under rubriken "Pensionschocken" hävdar tidningen Fokus att besparingarna i sjuk- och aktivitetsersättningssystemen utgör försämringar, och att Alliansen inte i förväg hade deklarerat avsikten att reformera pensionssystemet i Bankerydsuppgörelsen. JOHNNY MUNKHAMMAR, programansvarig på Timbro, ifrågasätter den beskrivningen.
Läs mer »

Recent posts

Categories