Medieinstitut – News!

Vår domän är nyheter från Sverige och övriga världen!

Advertisment

DN-recensent ser “sanningen” genom Borat

De flesta recensioner av Sacha Baron Cohens film tolkar den i första hand som en drift med antisemiter, homofober och sexister, och till viss del som en satir om utvecklingsländer med tvivelaktig respekt för mänskliga rättigheter.

Men Dagens Nyheters filmrecensent Jane Magnusson uppfattar istället individers fördomar som definierande för hela USA [NMI:s emfas nedan]:

Det enda land som råkar illa ut i “Borat. Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan” är USA. Packade high school-killar, överklassen, mannen på gatan, församlingen – alla är sig själva och medverkar glatt till att göra Amerika till världens mest otäcka land. Sist USA fick en så svidande omgång var när Michael Moore jagade sanningen i “Bowling for Colombine”. Borat behöver inte jaga, sanningen finns överallt.

Det här brukar kallas generaliserande fördomar.

Okunniga svenska medier ger bilden av vänsterseger i USA
I medie-Sverige ges bilden av en seger för den amerikanska vänstern och en förlust för högern. Men en närmare analys visar att kraftiga federala utgiftsökningar ligger bakom republikanernas motgångar. Därmed handlar det om ett bakslag för vänsterpolitik - inte i första hand om pacifistiskt motstånd mot Irakkriget eller bestraffning för skattekonservatism som den svenska journalistkåren vill ge intrycket av, skriver JOHAN INGERÖ, liberal bloggare.
Läs mer »

Krystad "chock" om pensionerna i Fokus
Under rubriken "Pensionschocken" hävdar tidningen Fokus att besparingarna i sjuk- och aktivitetsersättningssystemen utgör försämringar, och att Alliansen inte i förväg hade deklarerat avsikten att reformera pensionssystemet i Bankerydsuppgörelsen. JOHNNY MUNKHAMMAR, programansvarig på Timbro, ifrågasätter den beskrivningen.
Läs mer »

Recent posts

Categories